En dan ineens is je lifestyle future-proof

Lieve pionier,

In november (2023) mocht ik voor gemeente Den Haag een workshop ontwikkelen en vervolgens 3x geven over klimaat lifestyle. Het was Haagse (en nationale) Klimaatweek en de gemeente had een week lang een programma vol klimaat-inspiratie voor en door stadsbewoners.

In de workshop bekeken we welke keuzes de meeste impact hebben op het klimaat en op de portemonnee. Want, zo is een van de mythes rondom klimaat, “de klimaat-proof keuze is altijd duurder”. In de supermarkt vaak wel, maar dat geldt lang niet voor alle klimaatkeuzes die je maakt op een dag, denk bijvoorbeeld aan de keuze: auto of fiets? Nieuw of tweedehandskleding?

Dat je met klimaatkeuzes ook heel goed kunt besparen in geld, weet nog lang niet iedereen. En wat ook niet iedereen weet, is in hoeveel dagelijkse dingetjes, je eigenijk klimaatkeuzes maakt. Vaak ben je onbewust veel klimaatbewuster dan je zelf misschien dacht. Met de zes lifestyle voorbeelden in de workshop bespaar je al gauw 600 euro op jaarbasis. En mooi meegenomen: sommige dingen kun je direct tijdens de workshop regelen, gewoon op je telefoon.

Lifestyle veranderen?

En dan daarna. Want je gaat naar huis en de volgende dag begint je lifestyle, je levensstijl, weer van voren af aan. Douchen, ontbijten, naar je opleiding of werk. Doe je het de volgende ochtend anders dan voordat je de workshop bijwoonde?

Antwoord: JA!

De appjes stroomden binnen van workshopdeelnemers die de smaak te pakken hadden en me dat toch eventjes wilden laten weten. En dit was precies de impact die ik, en de klimaatweek, voor ogen had: een week je inzetten voor het klimaat zet geen zoden aan de dijk, maar wel als je in die week anders gaat kijken dan je eerst deed en vervolgens dus ook anders gaat doen!

De effecten kwamen in grofweg 3 categorieen: directe actie, veelal in de vorm van een experiment “ik probeer het gewoon”. En in de berichten las ik de kick die het de workshopdeelnemer gaf om op die manier toch jezelf een keer te pushen. Ja, moeite, maar loont!

In de workshop bespraken we veel en deelde ik heel veel tips. En in de bijgesloten gids nog eens alle bronnen die ik voor de workshop geraadpleegd had. Heel veel info dus. Maar daar mocht nog wel wat info bij. De tweede categorie appjes waren vervolgvragen. En dan dus de diepte in. Met deze deelnemers deelde ik achteraf artikelen en onderzoeksrapporten.

Soms kan klimaatinfo of klimaatnieuws overweldigend zijn en juist daardoor verlammen. Dat je niet weet waar je moet beginnen en ook niet weet waar je nou goed aan doet. In deze workshop nemen we een paar lifestylekeuzes en kies je als deelnemer zelf waar je ‘op aan gaat’. Wat past bij jou? Dat maakt immers jouw lifestyle jouw lifestyle. Voor de een is het makkelijk om door weer en wind te fietsen, terwijl dat voor een ander heel naar is. Je hoeft het niet allemaal op dezelfde manier te doen. Lifestyle is zo breed, dat je echt wel kunt kiezen waar jij met gemakt de meeste impact kunt maken.

De derde categorie ‘follow up vragen’ gingen niet naar mij, maar naar elkaar. “Hoe doe jij dit?” “Wat is jouw ervaring met..?” En de inspiratie uit de ervaringen van anderen leidden tot uitwisseling van telefoonnummers en instagramprofielen.

1. ACTIE!

“Dit is een fiets”, stuurt een workshopdeelnemer de volgende ochtend in de dichte novembermist. Na de workshop besloot ze de auto te laten staan en ging op de fiets naar haar werk. “Was zo geïnspireerd 💚” (zie afbeelding hieronder).

De volgende middag, na de workshop, krijg ik van een andere deelnemer het volgende bericht: “Hallo Marleen, Bedankt voor je inspirerende sessie en goede tips gisteren. Stok achter de deur werkt al, inductieplaat is besteld. Er zat aan de onderkant van bestaande fornuis al een stickertje met type en op internet vond je dan de benodigde breedte. Zo simpel kan het zijn. Groet [deelnemer]”. Deze deelnemer vertelde de avond ervoor nog dat het voor hem onmogelijk was om elektrisch te gaan koken, omdat het keukenlaadje in de weg zat om de goede maten op te nemen.

2. IK WIL MEER WETEN

Voor sommige deelnemers was er een honger naar informatie aangewakkerd. “Maar hoe zit het dan met Shell, waarom is zoveel water niet goed, is pakketjes bestellen wel goed voor het milieu?” Allemaal vragen die deelnemers stelden na de workshop. De volgende dagen. “Marleen, kun je nog wat informatie delen over …”. Dus dat deed ik.

“Maar hoe zit het dan met Shell, waarom is zoveel water niet goed, is pakketjes bestellen wel goed voor het milieu?”

– workshop deelnemer

Tijdens een van de workshopavonden vertelde een deelnemer dat ze veganistisch is en opgroeide in een familie van varkenshouders. Geen makkelijke jeugd als je de wereld zo anders ziet dan de rest van de familie en ook nu ze volwassen is nog steeds geen makkelijke gesprekken op familieverjaardagen.

We hadden het vervolgens over dieren eten en de onzichtbaarheid van vee in ons land. Meerdere deelnemers gaven aan daarover meer te willen weten. Dus deelde ik nadien het volgende artikel van De Correspondent over de aantallen koeien, varkens en kippen in Nederland.

3. PIONEER MEETS PIONEER


Het gaat vaak over klimaat, maar je kunt niet met iedereen over jouw klimaatlifestyle praten, helaas. Waarom niet? Omdat je er nou niet bepaald enthousiast van wordt om elke keer de ‘koploper’ in het gesprek te zijn en te moeten uitleggen waarom je toch al die moeite neemt. Of erger nog, steeds uitlegt waarom je geen vlees eet en wel op vakantie naar Spanje gaat aan iemand die beide niet belangrijk vindt, maar wel verwacht dat jij aan haar/hem jouw lifestylekeuzes verantwoord.

“Ik heb [deelnemer x] op insta gevonden.”

Workshop deelnemer

Hoe leuk is het om ook eens een keer met mensen te zijn die daar net zo mee bezig zijn als jij of aan wie je je zelfs kunt optrekken! Zo appte een deelnemer nadien: “Ik heb [deelnemer x] op insta gevonden”.

Dat ‘shaming & blaming’ bespraken we ook, maar was dus geen onderdeel van deze workshop. Want het is totaal zinloos om dat te doen. Niemand is perfect, maar iedereen kan elke dag een beetje beter zijn. Maar dan moeten we elkaar daar wel de ruimte voor geven. Eigen tempo, eigen lifestyle(keuzes).

En daarom was ik heel blij te horen van een deelnemer die dit opmerkte: “Vond het fijn dat je je t elkaar niet veroordelen erbij haalde, ook al eet ik elke dag vlees zou ik me nog steeds welkom voelen. Niemand is beter dan een ander: dat voelde ik heel erg 🙂

Dus wees welkom vleeseter, vliegtuigkilometervreter, fast-fashionista! We zijn allemaal geen haar beter dan een ander. We vinden allemaal andere dingen belangrijk. En de meeste vinden de aarde, de natuur en hoe we die zullen achterlaten ook belangrijk. Dat er zoveel impact zit in de kleinste en gewoonste dagelijkse dingen, dat ontgaat de meesten van ons. Want die doe je ongemerkt, al je hele leven, en je ouders daarvoor ook al.

Begin gewoon met 1 klein dingetje die jou aanspreekt. Probeer het eens uit, doe het eens anders dan anders. En de week erop probeer je nog eens wat. En vertel je over je ervaring aan een collega en die deelt ook iets, wat jij dan weer kunt proberen. En dan ineens is je lifestyle futureproof! Meer is het niet.

Vond het fijn dat je je t elkaar niet veroordelen erbij haalde, ook al eet ik elke dag vlees zou ik me nog steeds welkom voelen. Niemand is beter dan een ander: dat voelde ik heel erg 🙂

workshop deelnemer

Wil je meer weten? Wil je meer doen om jouw lifestyle future-proof te maken? Wil je weten wat je dan kunt doen en waar jij het beste kunt beginnen met het sparen van het klimaat en je centen? Lees meer over de workshop en boek deze workshop voor jouw team of doelgroep.

Liever direct contact, natuurijk! Stuur je mail naar [email protected] dan neem ik contact met je op voor een vrijblijvend gesprek.

Groet,
Marleen

Deel deze Post:

MEER BRIEVEN

DIT GESPREK STARTEN MET JOUW PUBLIEK OF TEAM?

Wil je verder praten over dit onderwerp met jouw publiek of team? Boek mij als gespreksleider. Stuur je mailadres voor een vrijblijvende kennismaking. Na verzenden, neem ik via mail eenmalig contact met je op. Je mailadres zal niet voor andere doelen worden gebruikt.

Let's talk!

Wil je samenwerken? Meer weten? Laat dan hier je gegevens achter en vertel me wat over jou. Dan neem ik contact met je op voor een vrijblijvende kennismaking. 

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten!

Contact informatie